onsdag, november 14, 2007

Underhengende eller heis?


OK! Skal prøve å forklare. Det er ikke så veldig vanskelig. Men blir spurt om dette VELDIG ofte!

"Har dere ikke HEIS på helikopteret? Hvordan kommer du ned til pasienten da?"

Det finnes altså to måter. Og vi har to hovedtyper helikopter innen ambulanse og redning. Nemlig Luftambulanse og Redningshelikopter.

Jeg jobber på Luftambulanse. Vi har IKKE heis! Det finnes 11 Luftambulanse baser i Norge. Og de blir drevet av private firmaer. Akkurat nå er det to firmaer som driver Luftambulansetjeneste. Norsk Luftambulanse og Lufttransport. Jeg jobber for Lufttransport. Siden 1988 har luftambulansetjenesten i Norge vært organisert under den offentlig finansierte Statens Luftambulanse. Du trenger altså ikke være medlem av en organisasjon for å få hjelp. Fordi Luftambulansetjenesten drives av Staten.

Men altså.. Vi har ikke heis. Så det vi gjør, kalles en underhengende operasjon. Kort fortalt foregår det slik: Vi lander så nær pasienten vi klarer. Så binder vi et klatretau i helikopteret. Den andre enden av tauet, bindes i redningsmannen. Så tar helikopteret av, og redningsmannen henger under helikopteret. Underhengende. Inn og hente pasientet. Lande igjen, og løfte pasienten inn i helikopteret. Fly til sykehus. Lett!

Redningshelikoptere finnes på fem baser i Norge. Disse er mye større og har heis. Men det er en annen historie.Ingen kommentarer: